Normal-Sezeryan Doğum

Normal Doğum fizyolojiye en yakın doğum şeklidir. 37 hafta ile 41 hafta arasında olmasını bekleriz. Anne adayının suyunun gelmesi, kanlı-mukuslu pıhtının gelmesi (nişane) veya suyun gelmesi (amniyon mayii) ile doğumun başladığı kabul edilir. İlk doğumlarda doğum süreci yaklaşık 8-16 saat arası sürebilir. Bu süreçte belli aralıklar ile vajinal muayeneler yapılarak ve nst çekilerek doğumun ilerlemesi kontrol edilir. Rahim ağzı açıklığı yaklaşık 10 cm olduğunda doğumun 2. Evresi başlar ve bu süreç doğum ile son bulur. Bebek doğurtulduktan sonra plasenta çıkarılır ve gerekli kontroller yapılır.

AĞRISIZ DOĞUM (EPİDURAL)

Normal doğum sürecinde tıbbi olarak doğumun ilerlemesinde ve fetusun kalp atışlarında bir anormallik saptanmıyorsa anestezi doktoru tarafından uygun bel aralığından girilerek omuriliği saran zarlar arasına kateter yerleştirilerek ağrı kesici ilaçlar verilir. Bu ilaçlar sayesinde anne adayının doğum ağrıları hafifletilir ama doğumu sağlayan rahim kasılmaları devam eder. Uygun doğum süreçlerinde epidural anestezi çok tercih edilen ve anneyi bu süreçte rahatlatan bir yöntemdir.

SEZERYAN

Sezeryan yöntemi; anne ve bebeği tehlikeye sokacak durumlarda uyguladığımız bir doğum şeklidir.  Uygulanan anestezi şekilleri; genel anestezi, spinal , epidural ve kombine dediğimiz spinal ve epidural anestezidir. . Anestezi şeklini belirlerken anne adayının klinik özellikleri, fiziki durumu ve medikal hastalığının olup olmaması ve anestezi doktorunun kişisel tecrübesi dikkate alınarak karar verilmelidir. Normal doğuma göre iyileşme süreci ve doğum sonrası ağrı şikayeti biraz daha fazladır. Sezeryan doğum kararı verirken aile ile detaylı konuşmalı ve beraber  doğum şekline karar verilmelidir.

  Şimdi Ara